Belagers

 

KLIK HIER VOOR PDF OVERZICHT BELAGERS

 

Wat te doen tegen Plagen en Ziektes?  

De rozen in de Toprozentuin van De Rozenhof Lottum groeien en bloeien in harmonie met de natuur. Het grote voordeel daarvan is dat er veel natuurlijke vijanden leven van schadelijke insecten en andere ongedierte. Nuttige insecten, luizeneters, slakkeneters en muizeneters leven samen en houden onze rozen gezond. Zweefvliegen, bijen, wespen, lieveheerstbeestjes en diverse vogels zijn voorbeelden van zeer nuttige bondgenoten in deze tuin. De larven van vele zweefvliegen jagen bijvoorbeeld actief op bladluizen. De insecten bezoeken de bloeiende rozen en vroegbloeiende vaste planten voor voedsel in de vorm van nectar en stuifmeel. Met name 'Bijenweelde®-rozen' en de sterke onderhoudsvriendelijke sterk geurende Rugosa-rozensoorten zijn onweerstaanbaar voor bijen en zweefvliegen.
De aanwezigheid van verschillende soorten insecten zijn per definitie geen ziekte, maar aangezien ze de rozen wel kunnen beschadigen, worden de meest voorkomende insecten hier genoemd:

- Bladluis/rozenluis: Bladeren, scheuten en bloemen kunnen aangetast worden door kolonies van verschillend gekleurde sapzuigende bladluizen. Ze kunnen groen of zwart van kleur zijn. De luizen scheiden een kleverige massa af (honingdauw), waarop in een latere fase roetdauw tot ontwikkeling komt. De kleverige massa en de daarop volgende schimmel heeft gedrongen groei en een slechte bloemkwaliteit tot gevolg. Bladluizen komen het meest voor tijdens de groeiperiode.

Preventie tegen bladluizen: Kies voor een gezonde, duurzame roos, goede voeding, genoeg water en een goede voorjaarssnoei.
Er zijn ook natuurlijke bestrijders van bladluizen, zoals mezen, lieveheersbeestjes e.d
- Een andere onschuldige manier van bladluisbestrijding is het sproeien van Glassex.

- Spint; door het zuigen van de spintmijten aan de bladeren ontstaan eerste bleekgroene en later witachtige vlekjes. Vervolgens verliest het loof zijn frisse kleur en verdroogt. Aan de onderzijde van het blad en in de oksels van de plant bevinden zich in fijne spinragjes verschillend gekleurde spintmijten en hun larven. De mijten gedijen bij warm en droog weer.
Ook spint is te bestrijden met het sproeien van een mengsel van ½ water en ½ spiritus, met een scheutje afwasmiddel.

Ziektes

Meeldauw, ook wel witziekte genoemd, uit zich op de bovenzijde van de bladeren als een witte meelachtige aanslag, die later donker verkleurt. De planten vertonen een groeistilstand en de bladeren krullen. Sterk geïnfecteerde plantendelen sterven af. Bij droog weer in de zomer ontwikkelt meeldauw zich snel.
- Snoei aangetaste delen zoveel mogelijk weg.

Valse meeldauw; Naast de echte meedauw is er een schimmel die daar veel op lijkt en valse meeldauw veroorzaakt. Vaak jonge planten en planten die in een vochtige omgeving staan, worden het snelst aangetast. Valse meeldauw is meestal het eerst waarneembaar op de bovenzijde van het blad door een aantal verkleurde gelige vlekken. Op de onderzijde van het blad is pluizige schimmelgroei te zien, die vuilwit of roodachtig van kleur is. In tegenstelling de echte meeldauw kan de valse meeldauw niet weggeveegd worden. Bladeren kunnen afsterven en de schimmelgroei kan zich uitbreiden. Het verwijderen van zieke blaadjes is belangrijk om verdere infectie te voorkomen.
- Sterroetdauw, ook wel Blackspot genoemd, veroorzaakt ronde grijze tot grijszwarte vlekken met dikwijls een stervormige rand. De vlekken zijn talrijk en over het gehele blad verdeeld. De onderste bladeren worden als eerste aangetast. Bij een sterke aantasting worden de bladeren geel en vallen af, zodat de planten kaal worden. De bloemen worden niet aangetast.

- Zeer belangrijk is het weghouden van insecten. In de wondjes die insecten maken begint vaak de sterroetdauw.
- Verwijder aangetast blad direct, ook blad wat al tussen de rozen ligt.

- Roest is goed herkenbaar omdat er aan de bladonderzijde felgekleurde oranje sporenhoopjes te zien zijn, die na enkele weken steeds donkerder worden. Aan de bovenzijde van het blad zijn vergelende plaatsen op te merken. Een aantasting leidt vaak tot vervroegde bladval, en bij zware aantasting tot ernstige groeiremmingen van de rozenstruik. De ziekte treedt vooral op bij warm en vochtig weer.
- Snoei regelmatig, zodat er voldoende lucht en licht in de planten komt.

Tegen alle genoemde ziektes zijn diverse middelen verkrijgbaar. Laat u informeren in De Rozenhof Lottum of de betere tuincentra.

Gouden tips:

Kies voor Excellence of ADR-rozen. Met de juiste verzorging zult u er vele jaren plezier van hebben en weinig met bovenstaande ziektes en plagen geconfronteerd worden.
Liever een gedoseerde groei voor een sterke plant dan een geforceerde groei door overbemesting!
Strooi patentkali in de herfst om uw plant af te harden voor de vorst in de winter.